W tym roku szkolnym towarzyszy nam temat „Zdrowo i kolorowo”. Co to oznacza? To znaczy, że oprócz realizacji podstawy programowej włączamy w naszą pracę zajęcia, które będą pokazywały, że dbanie o zdrowie nie jest czymś nudnym, ani czymś wyjątkowym i „od święta”, tylko jest przygodą, którą przeżywamy każdego dnia.
We wrześniu w sposób szczególny towarzyszyły nam jesienne przetwory, owoce i kolor fioletowy.
Naszą przygodę z przetworami rozpoczęliśmy od kiszonych ogórków. Dzieci uczestniczyły w ich przygotowaniu myjąc warzywa i układając potrzebne składniki w słoiku. Po kilku dniach niecierpliwego oczekiwania nastąpiła wyczekiwana degustacja.
W kolejnym tygodniu przygotowaliśmy kompot ze śliwek. Nieocenioną pomocą służyły Panie z kuchni, bez nich to przedsięwzięcie nie miało by szans na realizację. Na szczęście w przypadku kompotu nie musieliśmy czekać na wypróbowanie efektów naszej pracy, choć część przyjemności pozostawiliśmy sobie na wrześniowy „Dzień Fioletowy”, zaprawiając go w słoiki.
Ciąg dalszy nastąpi…